Kvality ovčieho mlieka už potvrdilo mnoho štúdií. Jeho zloženie môže ovplyvniť mnoho faktorov. Otázny je prístup k nemu v budúcnosti. Chov oviec na Slovensku dramaticky klesá.

Ovčie mlieko je zdravšie

V porovnaní s kravským mliekom ovčie mlieko obsahuje takmer dvakrát viac bielkovín a tuku. Je tiež prirodzene homogenizované a ľahšie stráviteľné kvôli vyššiemu obsahu srvátkových bielkovín. Mliečne bielkoviny sú neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.

Pre výživu sú veľmi dôležité aj rozkladné produkty bielkovín, a to polypeptidy a aminokyseliny. Veľká časť z nich je esenciálna. To znamená, že ľudský organizmus si ich nedokáže sám vyrobiť. Významný je aj obsah konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá je osobitne cenná pre jej „odtučňovacie“, protirakovinové a protisklerotické účinky.

Intolerancia na laktózu

Človek alergický na laktózu môže konzumovať ovčie mlieko vo forme jogurtov. Vtedy je laktóza premenená na kyselinu mliečnu. Laktóza ovčieho mlieka je lepšie tolerovaná ako laktóza iných druhov mlieka a okrem toho je hodnotnejšia. Pozor však na nepoctivých spracovateľov ovčieho mlieka, ktorí ovčie mlieko miešajú s kravským mliekom. Konzumentom s intoleranciou to môže spôsobiť zdravotné problémy.

 

500x498500x500-jogurt-go-biely
500x498500x498jogurtgojahoda
500x498500x498jogurtgocucoriedka
500x498ovcijogurtcokolada"

Výrobky z ovčieho mlieka ako súčasť správnej výživy

Vďaka nutričným hodnotám sa ovčie mlieko v súčasnosti dostáva stále viac do povedomia. Široké zastúpenie vitamínov a minerálov v ovčom mlieku robí z produktov vyrobených zo 100% ovčieho mlieka kvalitné potraviny. Obsahuje napríklad vitamíny zo skupiny B a to: B1- tiamín, B2- riboflavín, B6- pyridoxín, B12- cyanokobalatín, ktoré pozitívne pôsobia na srdcovú činnosť a na funkcie nervového systému. Svoje zastúpenie v zložení majú aj vitamíny C a D.

Z minerálnych látok obsiahnutých v mlieku sú najdôležitejšie vápnik a fosfor. Sú nevyhnutné pri stavbe kostí a zubov. Ich nedostatok môže vo vyššom veku zapríčiniť rednutie kostí (osteoporózu). Medzi ďalšie minerálne látky, ktoré nájdeme v ovčom mlieku patria horčík, zinok a draslík.

Príčiny falšovania ovčieho mlieka

Ak výrobcovia uprednostnia kvantitu pred kvalitou, odrazí sa to vo výrobe nekvalitných a mnohokrát falšovaných výrobkov. Samozrejme na úkor spotrebiteľa. Snažia sa predať lacnejší výrobok čo najdrahšie. Dôvodom sú sezónne poklesy v produkcii ovčieho mlieka, ktorého cena sa mimo sezóny zvýši.

Nedostatok mlieka a jeho vyššiu cenu niektorí výrobcovia kompenzujú nákupom lacnejšieho kravského mlieka a vyrábajú výrobky pri ktorých nedeklarujú prímesi kravského mlieka. Spôsobia tým výživové nedostatky vo výrobkoch a poškodzujú ľudí s alergiami a intoleranciou na kravské mlieko. Úmyselné miešanie rôznych druhov mliek sa už stáva fenoménom aj na Slovensku. Poctiví spracovatelia ovčieho mlieka sú držiteľmi certifikátu „„Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktoré udeľuje Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Celoročne 100% ovčí

Výrobky Gemerské ovečky sú garanciou originálnych nemiešaných a 100% ovčích produktov, vyrobených len ovčieho mlieka. A to rovnako či v lete, alebo v zime.