-
Mrvenička (alebo haluštičky, alebo fliačky)
-
Pažítka (alebo kôpor)
-
Maslo (alebo smotana)
RECEPTY
Polievka s bryndzou - Čír
Suroviny
Postup
Uvádzame presný postup podľa knihy Bryndza z Družstva pre predaj bryndze v Turčianskom Svätom Martine vydanej pravdepodobne pred rokom 1950.
Asi do jedného litra málo slanej vody zavaríme 8 dkg mrveničky. Sú to malé guľky z ustrúhaného cesta. Namiesto mrveničky môžeme použiť i hádzaných haluštičiek, fliačkov atď. Keď sa cesto uvarilo, teda asi za 10 minút, pridáme asi 1/8 kg bryndze, posekanú pažítku, alebo kôpor a ešte trochu povaríme. Ak má byť polievka jemnejšia, tak do nej na konci pridáme kúsok čerstvého masla, alebo niekoľko lyžíc smotánky, čo však nemusí byť.